Onze Werkwijze

Het scheren van alpaca's is voor de meeste leden seizoenswerk. Doorgaans is dit ontstaan uit gebrek aan kundige scheerders. Zo heeft elke alpacascheerder zijn of haar eigen methode ontwikkeld. Deze methode werkt voor de individuele scheerder.

In principe heeft de scheerder alles bij zich echter sommige zaken dienen door de alpacahouder verzorgt te worden. Bij het scheren zal er rekening gehouden worden met de verschillende kwaliteiten van de wol. De alpacahouder is zelf verantwoordelijk om de wol te verzamelen en sorteren.

De scheerder is geen dierenarts! Indien u ontworming of andere middelen wilt toe laten dienen overleg dan vooraf met uw dierenarts en uw scheerder.

Omdat iedere alpacahouder zijn alpaca's wil laten scheren in de periode april t/m juli en het aantal alpaca's jaarlijks groeit, zal de scheerder een strakke dagplanning hebben. Niet elke scheerder is gedurende deze maanden volledig beschikbaar.

Indien de scheerder van mening is dat een alpaca niet gezond is of niet sterk genoeg is kan het soms beter zijn het dier op dat moment niet te scheren maar eerst het gezondheidsprobleem op te lossen.

Als alpacahouder dient u het scheren goed voor te bereiden. Wij vragen u onderstaande punten in acht te nemen:

Alle scheerders aangesloten bij het Gilde werken conform de scheerovereenkomst. Deze kunt u downloaden bij het doen van een aanvraag.