Onze Werkwijze

Het scheren van alpaca's is voor de meeste van onze Vakmensen seizoenswerk. Doorgaans is dit ontstaan uit gebrek aan kundige scheerders.
Zo heeft elke alpacascheerder zijn of haar eigen methode ontwikkeld. Deze methode werkt voor de individuele scheerder.

Elke scheerder is vrij in de te stellen tarieven. Gemiddeld ligt het scheertarief in de Benelux tussen de 22 en 35 euro per alpaca, met daar bovenop de reiskostenvergoeding.

De scheerder is geen dierenarts! Indien medicatie zoals ontworming, vaccinatie of vitamines wilt toe laten dienen rondom de scheerbeurt, overleg dan vooraf met uw dierenarts en uw scheerder.
In de regel zal dit niet gewenst zijn, aangezien de onvermijdelijke spanning die de alpaca ervaart door het scheren een effect op de opname van het medicijn kan hebben. 

Omdat iedere alpacahouder zijn alpaca's wil laten scheren in de periode april t/m juli en het aantal alpaca's jaarlijks groeit, zal de scheerder een strakke dagplanning hebben.
Niet elke scheerder is gedurende deze maanden volledig beschikbaar, dus efficiency is van belang om iedereen te kunnen helpen èn de kosten laag te houden.

Indien de scheerder van mening is dat een alpaca niet gezond is of niet sterk genoeg is kan het soms beter zijn het dier op dat moment niet te scheren maar eerst het gezondheidsprobleem op te lossen.

In principe neemt de scheerder alles mee wat hij/zij nodig heeft, echter bent u als alpacahouder zelf verantwoordelijk voor een goede voorbereiding. Zo moeten de dieren klaar staan op stal of tussen hekjes; moeten de alpaca's droog zijn en moet de scheerder bij u of het terrein veilig kunnen werken.Ook dient u als eigenaar zelf ervoor te zorgen dat de geschoren wol gesorteerd, opgeruimd en verpakt word. Dit kunt u op uw eigen manier doen, passend bij wat u verder met de vachten van plan bent. U kunt de vachten dan zelf verkopen, verwerken of afvoeren.Tips voor de alpacahouder voor een vlotte scheerbeurt: 

Voorbereiding:

Alle scheerders aangesloten bij het Gilde werken conform de scheerovereenkomst. Deze kunt u downloaden bij het doen van een aanvraag.